Iedereen wil ecologisch zijn, zoveel is zeker! Voor onze kinderen, voor onze planeet.
Tot op het moment dat men comfort moet inleveren, of nog erger: winst.

Wij met ZUUVR hebben er onze missie van gemaakt om mensen te inspireren om alle voordelen van water te gebruiken, zonder verspilling. Dat wil zeggen dat we ons uiterste best doen om ecologie te koppelen aan comfort, gebruiksgemak en zelfs operationele winst.

Wat we concreet voor jullie sector aanbieden is een ecologische zwembadfiltratie. In een ZUUVR-zwembad geniet de zwemmer van zacht en gezond water, vrij van irriterende producten. ZUUVR biedt niet alleen een buitengewone zwemervaring, maar ook een enorme verkleining van de ecologische voetafdruk.

Is dit nodig?

Zit u neer? De publieke zwembadsector in Vlaanderen verbruikt jaarlijks zo’n 3 miljoen m3 drinkwater.
Onder verbruiken verstaan we: vers drinkwater nemen, dat opwarmen, chloreren, om het vervolgens terug in het riool te backwashen, waar het ook nog eens een hoop schade aanricht; chemische verbindingen aangaat en zo geen lachertje is voor de watermaatschappijen.

We gaan hier even kort door de bocht, maar het principe is duidelijk.
Binnen 100 jaar kijkt men terug naar deze ‘manier van werken’, een beetje verlegen…

Soms zit u er te kort op, om te zien hoe absurd iets eigenlijk is.

ZUUVR: ‘Waarom werken we op deze vervuilende manier?’
Slimmerik: ‘Eum, dat is altijd zo geweest?’
ZUUVR: ‘Correct, maar moet het daarom ook zo blijven?!’

Vroeger was er geen sprake van spaarzaam zijn, van verbruik, van watertekort, laat staan van een ecologische crisis. Deze staat nu wel voor de deur en daar moeten we naar handelen.

Waarom nog chloor?

Goede vraag. Waarom nog chloor gebruiken als er ook werkende alternatieven zijn?

Eén van die alternatieven is onze Zero filtratie.
Dit is een filtratie die samenwerkt met de natuur, in plaats van deze aan te vechten met chemicaliën. We werken met bacteriën die al miljoenen jaren bestaan met slechts één doel: afval opeten. Simpel gezegd bootsen we natuurlijke processen na, in het klein.

Daarmee staat de werking zowat loodrecht tegenover de traditionele kunstmatige manier.

Er zijn tal van voorbeelden dat deze nieuwe en natuurlijke methode werkt. Het grootste zwembad uitgerust met deze manier van filteren draait in Frankijk, met dagelijks zo’n 1400 bezoekers.

De voordelen

De techniek biedt tal van voordelen. Gemiddeld verbruiken we zo’n 70% minder water, omdat de backwash volledig anders gebeurt. Tevens kan het backwash-water herbruikt worden voor andere doeleinden, omdat het geen chemicaliën bevat.

Minder vers/koud water verbruiken, is minder water opwarmen. Dit levert vaak nog de grootste besparing op.

U krijgt ook nog indirecte besparingen op ventilatie, infrastructuur,… Dit allemaal bovenop de voordelen op gebied van ecologie en milieu. Er worden immers geen chemicaliën gebruikt of geloosd.

Dat maakt het water ook gezond en toegankelijk voor iedereen. Zowel zwemmers als redders en ander personeel zullen u danken.

Meteen besparen in plaats van investeren

De voordelen zijn leuk maar op de achtergrond denkt u: wat gaat dit kosten? De plaatsing/ombouw van de filtratie vraagt natuurlijk een investering, maar wordt door de besparingen snel terugverdiend.

We werken zelfs ESCO/leasing-formules uit, waarbij u de investering niet draagt. Zo tonen we ook langs onze kant 100% engagement. Wij nemen dan de plaatsing en het onderhoud voor onze rekening en zorgen voor een zwemklaar bad: zuuvr water as a service.

Iets voor uw organisatie?

We kunnen zowel nieuwbouw plaatsen als bestaande installaties ombouwen. Interessant om te weten is dat een Zero filtratie niet meer plaats inneemt dan een traditionele filtratie.

We doen altijd eerst een studie over uw specifiek project. Het is uiterst belangrijk dat de filtratie naadloos afgestemd is op het (extreme) gebruik van het zwembad. Aan de hand van 40 parameters brengen we het hele zwembad en de werking ervan in kaart. Uit deze studie komt ook een financieel voorstel met betrekking tot de besparingen en/of ESCO-formules.

Verandering is moeilijk. En hoe langer men iets doet, hoe moeilijker het is om te veranderen. U hoeft echter niet meteen all-the-way te gaan. Een studie is een goede manier om verder kennis te maken met het systeem, de voordelen en de besparingen.

Bewustwording   

We zijn al langer actief in de particuliere en in de semi-publieke sector (bv hotels). Dit principe kan geschaald worden naar een groot en drukbezet publiek zwembad. De reden van onze deelname aan Netwerk Lokaal Sportbeleid is voornamelijk om bewustwording te creëren.

Wij zijn geen hippies die geitenwollen sokken dragen en verkondigen dat het einde van de wereld nabij is. We hebben ook niets tegen uitbaters van zwembaden of bedrijven die met chloor werken,…

Dit is zo gegroeid, dat begrijpen we wel. Wij zijn gewoon innovatieve techniekers die ons steentje willen bijdragen. En mensen bewust willen maken: het kan ook anders.

Alles evolueert. En acute problemen zoals een pandemie en WOlll doen ons soms wel vergeten dat er een sluipschutter op de loer ligt die steeds dichter komt: de ecologische crisis.

De overheid kan hierin het goede voorbeeld tonen. Als u van gedachten wil wisselen over onze visie en/of filtratie weet u ons te vinden. Wij kijken er alleszins naar uit om met gelijkgezinden de sector klaar te maken voor de toekomst.

Meer info over ZUUVR Zero voor zwembaden alsook over onze andere ecologische oplossingen voor open water.

www.zuuvr.com

DENK BEWUST DENK ZUUVR

GO ZUUVR

Maak een AFSPRAAKOntdek ons verhaal