Het belang van de juiste pH-waarde in je ecologisch zwembad

De zuurtegraad of pH-waarde van water in zijn puurste vorm is 7. Bij deze waarde is er een optimale balans in het water tussen zuurstof, CO2, mineralen… De pH-waarde wordt echter continu beïnvloed door allerlei factoren waardoor de noodzaak ontstaat om met de toevoeging van een zuur het water weer in evenwicht te brengen.

Wat beïnvloedt de zuurtegraad van je ecologisch zwembad?

De drie meest voor de hand liggende factoren zijn regen, het rondpompen van je zwembadwater en het toevoegen van bijvulwater. Regenwater is zuurder en beïnvloedt dus de pH-waarde van je zwembad. Net zoals het bijvulwater dat een andere pH-waarde heeft dan je zwembadwater. Maar vergeet ook niet dat zonnecrème of andere producten door het zwemmen in het water terecht komen en zo de zuurtegraad verstoren. 

Ideale pH-waarde van je ecologisch zwembad

De pH-waarde is belangrijk in elk zwembad. Zeker bij een chloorzwembad. Chloor wordt namelijk agressiever bij een lage pH (onder 7) en volledig inactief bij een te hoge pH (7,5+). Een slechte pH-waarde kan bij een chloorzwembad dus extreem gevaarlijke gevolgen hebben. Bij een ZUUVR zwembad mogen de pH-waarden tussen de 7 en de 8 liggen. Bij deze waardes functioneren onze filterbacteriën in optimale omstandigheden. 

Extra zuur(stof) voor onze filterbacteriën

Elk levend organisme heeft mineralen (magnesium, calcium…) nodig als bouwsteen om te overleven. De filterbacteriën van je ZUUVR zwembad dus ook! Is de pH-waarde in je ecologisch zwembad te hoog, dan lossen de mineralen in het water niet meer op, maar gaan ze verharden en zich afzetten op de wanden. Er zijn dan onvoldoende opgeloste mineralen in het water aanwezig voor onze filterbacteriën om hun werk te doen en het water te zuiveren. Door extra zuur aan het water toe te voegen, creëren we opnieuw de ideale waterbalans zodat onze filterbacteriën kunnen floreren.

Respect voor onze planeet

Doordat het zwembadwater van je ZUUVR zwembad veel meer marge heeft op pH-waarden én er geen pH verhogende producten aan het water worden toegevoegd (zoals chloor) is er in een ZUUVR zwembad tot 5x minder zuur nodig dan in traditionele zwembaden. Het weinige zuur dat we toch gebruiken laat verder geen residu achter in het (spoel)water. Ook de bidons waarin het geleverd wordt zijn 100% recycleerbaar.

DENK BEWUST DENK ZUUVR

GO ZUUVR

Een ecologisch zwembadContacteer ons