Ecologie en zwembaden – gaat dat wel samen?
Als we zeggen dat we met ZUUVR ecologische zwembaden (om)bouwen, kijken sommigen bedenkelijk. Hoe kan een zwembad nu ecologisch zijn, dit verbruikt toch altijd water? Dat is een erg logische vraag. In deze blog lichten we toe hoe wij het ecologisch aanpakken.
De kernboodschap is: als je overweegt om een zwembad te plaatsen, kan dit ook milieubewust.
Luxe & ecologie
Een elektrische auto is beter voor het milieu dan een verbrandingsmotor. Maar géén auto hebben is natuurlijk nog beter. Zo gaat dit op voor veel zaken, ook voor zwembaden. Als je geen zwembad plaatst, verbruik je natuurlijk het minst; 0.
Luxe is echter een onderdeel van ons moderne leven. Een zwembad is voor veel mensen de ideale ontspanning, anderen gebruiken het voor sport, voor plezier met de familie,…
Wij willen met ZUUVR mensen vooral bewust maken op het feit dat er alternatieven bestaan voor een erg vervuilend en milieubelastend chloor-zwembad.

Een ecologisch zwembad
Natuurlijk verbruikt een ZUUVR-zwembad nog water, er zal een deel verdampen en als nonkel Ludo een ‘bommeke’ doet vliegen er ook een aantal liters weg.
Maar het verschil met een traditioneel zwembad is GIGANTISCH. Gemiddeld genomen verbruikt een traditioneel zwembad zichzelf; een zwembad van 50m3 verbruikt vaak 50m3 water per jaar. ( aan backwash,… )
In een ZUUVR zwembad ligt dit verbruik vaak 70 tot 90% lager. Daarbovenop kan het water dat wél verbruikt wordt, meteen hergebruikt worden voor andere doeleinden, omdat het geen chemicaliën bevat.
Meer info over de voordelen van een ZUUVR-zwembad vind je in onze andere blogs.
Als we deze verschillen bekijken en de cijfers vergelijken, zijn we niet verlegen om te zeggen dat wij een ecologisch zwembad aanbieden.
Een ecologisch zwembad maakt wél impact
Er zijn tal van dingen die men kan doen om ecologisch te leven en water te besparen. Deze hebben vaak veel minder impact dan een zwembad. Onlangs lazen we een artikel dat ‘plassen in de douche’ een goede oplossing is omdat je dan 3 liter per dag bespaart aan doorspoelen. Op 1 jaar is dat dan 1m3 water.
Dat is mooi. Maar als je toch overweegt om een zwembad te zetten of je hebt al één en wil het ombouwen, is de gemiddelde besparing 40m3.
Dit lijkt ons voor veel huishoudens een van de meest impactvolle aanpassingen die men kan doen!