Onlangs stond ZUUVR in ‘De Morgen’ – waterspecial
Gediplomeerd schenenschopper tussen de grote jongens. De watergroep, Frank Deboosere, de vlaamse overheid en ZUUVR…
Over het klimaat en waterbesparingen.
We mochten onze waterbesparende en milieuvriendelijke filtratietechniek toelichten.
Lees het volledige artikel hier.

Dankzij innovatieve natuurlijke technieken is het vandaag mogelijk om op een duurzame, gezonde én kostenefficiënte manier je zwembadwater zuiver te houden, zonder nood aan chemicaliën. “Haast ieder zwembad kan worden omgebouwd om te genieten van deze voordelen”, vertelt Hans Ollevier, eigenaar van ZUUVR.
Wat zijn de nadelen bij de klassieke zuivering van zwembaden?
“Zwembaden worden altijd gevuld met leidingwater, drinkwater dus. Volgens de klassieke methode worden daar dan heel wat chemicaliën (bijvoorbeeld chloor of water- stofperoxide) aan toegevoegd. Zo wordt het water volledig dood en kunnen er geen bacteriën meer in groeien. Achteraf wordt het water geloosd in de riolering, waar het een zware belasting is voor onze waterzuiveringsinstallaties. De impact daarvan is enorm. De private zwembaden zijn immers goed voor een jaarlijks verbruik van ongeveer een half miljoen kubieke meter water. Voor de publieke zwembaden is dat zelfs drie miljoen kubieke meter.”
Hoe kan het dan anders?
“In plaats van de natuur te bestrijden en te doden, werken wij net samen met de natuur. Dat kan perfect, denk maar aan een bergmeer waar diverse natuurlijke processen zorgen voor helder en gezond water. Wij hebben die natuurlijke processen onderzocht en vervolgens gekeken naar hoe we deze kunnen ver- sterken en optimaliseren. Daarbij zagen we dat er in natuurlijk water ook heel wat goede bacteriën zitten die in verschillende stappen bijdragen aan de zuivering van dat water. Vanuit die inzichten hebben wij filters ont- worpen die bestaan uit materiaal waar deze bacteriën op kunnen groeien. Het water dat hier doorstroomt kan dan op een natuurlijke manier gezuiverd worden. Al het afval dat wij als mensen in een zwembad achterlaten, is in feite immers natuurlijk afval. De bacteriën in onze filters kunnen dat op een erg efficiënte manier afbreken. Hierdoor hoeven er helemaal geen chemicaliën te worden toe- gevoegd. Een bijkomend voordeel daarvan is dat het water achteraf gewoon circulair kan worden hergebruikt voor onder meer de bewatering van de tuin. Er is geen enkele negatieve impact op de natuur. Dankzij de aanwezigheid van de bacteriën zorgt het zelfs voor een rijkere bodem.”
Wat met de spoeling en het onderhoud?
“Een andere grote winst bij deze methode is dat onze filters veel minder moeten worden gespoeld dan de filters van klassieke zwem- baden. De groei van de bacteriën past zich immers aan volgens de hoeveelheid afval die ze te verwerken krijgen. Zit de filter toch vol, dan stijgt de druk in de filter en wordt deze automatisch gespoeld. Die spoeling gebeurt in tegenstelling tot de klassieke filters niet met water, maar met lucht. Er wordt zo dus veel minder water verspild. Bovendien komt er minder onderhoud bij kijken dan bij klassieke zwembaden. Daarbij moet men immers continu het chloorgehalte en de zuurtegraad in het oog houden omdat het water erg insta- biel is. Publieke zwembaden zijn zelfs ver- plicht om drie keer per dag hun water te testen. Bij ons systeem hoeft dat slechts één keer per week te gebeuren.” ■