Waarom ZUUVR blij is met de Blue Deal

Initiatieven als de Blue Deal klinken ons natuurlijk als muziek in de oren. Waterbeheer – gelinkt aan andere klimaatproblematieken – is en wordt een probleem. Lange periodes van droogte of zware stormen met hevige regenval, wat vroeger één keer per generatie voorkwam, gebeurt nu meerdere keren per jaar. 

Als hiervoor goede oplossingen geboden worden, zijn we uiteraard fan!
Hoe past ZUUVR in deze Blue Deal? We leggen de aftoetsing voor. 

Samenvatting: 6 sporen

Uiteraard is ZUUVR niet dé oplossing voor het probleem, niets kan op zichzelf de oplossing zijn. Samenwerken is nodig. Wij dragen alvast ons steentje bij. 

Deze Blue Deal zet in op 6 sporen:

1.Openbare besturen geven het goede voorbeeld en zorgen voor gepaste regelgeving
ZUUVR: “Onze ZUUVR Zero filtratie verbruikt géén water. Wetende dat alle publieke zwembaden in België samen zo’n 3miljoen m3 water gebruiken, kan dit wel tellen als het goede voorbeeld.” 

2. Circulair watergebruik als regel
ZUUVR: “Water hergebruiken is idd erg belangrijk, ook wij zetten daar hoog op in. Het weinige spoelwater van ZZ bevat geen chemicaliën en kan voor verschillende doeleinden hergebruikt worden.”

3. Landbouw en natuur als deel van de oplossing
ZUUVR: “Elke oplossing die we aanbieden is in de kern hetzelfde: we werken samen mét de natuur, ipv deze aan te vechten ( met bv chemicaliën). ZUUVR Floats kunnen helpen om natte natuur te zuiveren en biodiversiteit te verhogen, waardoor de levensduur én efficiëntie van deze natte natuur verhoogt.”

4. Particulieren sensibiliseren en stimuleren om te ontharden
ZUUVR: “Onze oplossingen zijn ook beschikbaar voor de particulier. Traditionele zwembaden worden mometeen ook gezien als verharding. Logisch, dat is zelfs nog licht uitgedrukt. In een traditioneel zwembad met chloor moet al het overloopwater ( door regen) naar de riool, net zoals het backwash water.
Bij een ZUUVR zwembad is er geen verbruik, het weinige water dat gebruikt wordt voor de spoeling, kan hergebruikt worden. Een teveel aan water in een ZUUVR zwembad, door regen, gaat naar de regenput en wordt ook hergebruikt“

5. Verhogen van de bevoorradingszekerheid
ZUUVR: “Grote watervolumes vragen ook weer onderhoud, dit water moet in evenwicht blijven tijdens de ‘opslagperiode’. Onze oplossingen kunnen hierbij helpen.”

6. Samen investeren in innovatie om ons watersysteem slimmer, robuuster en duurzamer te maken
ZUUVR: “Innovatieve oplossingen kunnen zorgen voor een zeldzame win-win waarbij zowel de Blue Deal, als de bedrijven die deze oplossingen bieden, winnen.
De uiteindelijke winnaar is natuurlijk onze planeet.”

 

Interessante kanttekening 

Budgetten
Er zijn gigantische budgetten uitgetrokken om de blue Deal kracht bij te zetten. De oplossingen van ZUUVR zijn vaak vanaf dag 1 besparend, waardoor we niet/nauwelijks aan de voorziene budgetten komen. 

Traditioneel zwembad = vervuiler
Een zwembad moet gezond zijn. Om te vullen wordt er dus drinkwater gebruikt. In totaal gebruikt België zo’n 3,5 miljoen m3 water voor zijn zwembaden, per jaar.
Gebruiken = drinkwater nemen – verwarmen – doden met chemicaliën – terug de riool in sturen. 

Blauwalgen en andere vervuiling
Wij bieden zeer effectieve oplossingen tegen blauwalgen en andere vormen van vervuiling in natuurlijk water. Allemaal volgens het principe: we ondersteunen de natuur, ipv deze aan te vechten. 

Andere sectoren
We breiden ook uit naar andere sectoren – zoals de industrie – waar men ook ecologische oplossingen zoekt voor watergebruik.
Ruimdenkende bedrijven schakelen ons in om een breder zicht te krijgen uit een ander vakgebied.
Samen komen we tot de meest innovatieve out of the box oplossingen. 

Win-win 

Nogmaals benadrukken we de win-win van deze initiatieven. Een bedrijf met een missie zoals de onze, kan floreren in samenwerking met voorstellen als de ‘Blue Deal’ 

Andersom heeft de Blue Deal mensen en bedrijven nodig die vooropgestelde doelstellingen ondersteunen en helpen te behalen. Een gedeelde missie en visie is hier aanwezig. En wanneer dat het geval is, worden bergen verzet. 

Samenwerken is dé vereiste om deze visie op grote schaal te dragen.