Nieuwe Europese norm om milieuprestaties te meten en te vergelijken

28 juni 2023

De nieuwe zwembadnorm EN 17645 omvat een aantal parameters, berekeningen en labels om de milieuprestaties van particuliere zwembaden vast te leggen. Het wordt dus mogelijk om systemen en producten van diverse zwembadbouwers te gaan vergelijken. Deze labels helpen bovendien om bewuste en doelgerichte keuzes te maken.

Energie -en waterbesparingen

Deze Europese norm werd afgelopen zomer gepubliceerd en handelt over de ‘environmental performance efficiency’ of milieuprestatie efficiëntie van particuliere buitenzwembaden binnen het zwemseizoen. Deze norm is vandaag nog geen wettelijke verplichting, maar men verwacht dat dit in 2025 wel het geval zal zijn. De doelstellingen van de norm: milieuprestaties vastleggen, meetbaar maken en sectoroverkoepelende vergelijkingen mogelijk maken. Zo moet deze norm leiden tot energie- en waterbesparing in zwembaden, en ook nog eens lawaai en afval doen afnemen.

ZUUVR met glans geslaagd

Er zullen in totaal vier labels kunnen toegekend worden aan een installatie: één voor de afdekking, een tweede voor het verwarmingsconcept, een derde voor de hydraulische uitvoering en een vierde voor verlichting. Die gaan telkens van A tot F en hebben betrekking op uiteenlopende aspecten die de duurzaamheid en zuinige werking van een zwembad beïnvloeden. Elk facet van het zwembad krijgt zo zijn eigen label, waarmee je verschillende installaties op een objectieve manier kan vergelijken. Een ZUUVR zwembad haalt trouwens met sprekend gemak A+ op elk van de vier labels.

Waterverbruik en geluid ook van belang

Energieverbruik is een belangrijk aspect van de nieuwe norm, maar de nieuwe labels houden ook rekening met andere factoren zoals het waterverbruik of het geluid van een installatie. Je zou het misschien niet verwachten in een energiecontext, maar het geluid van een installatie is wel degelijk een relevante parameter. Pompen van 245 tot 2.200 watt worden op volle snelheid gebruikt en het geluid wordt geregistreerd. Zo geeft de norm echt een complete kijk op de werking van een zwembad.

Wil jij ook een ecologisch zwembad dat een topscore behaalt op vlak van de voorgeschreven milieuprestaties? Maak dan snel een afspraak.