België op de 23e plaats van landen met meeste waterschaarste.

Als men spreekt over waterschaarste, denk je al gauw aan landen rond de evenaar, woenstijngebieden, Noord-Afrika,…
België moet helaas zelfs landen als Afghanistan, Turkije, Egypte laten voorgaan en scoort een magere 23e plaats op de wereld ranglijst.

Op de kaart zie je goed dat wij rood ingekleurd staan, tussen allemaal gele buurlanden…

Waarom heeft België last van droogte?

Hoe is het mogelijk dat België zo hoog op de lijst staat? Dat heeft te maken met de bevolkingsdichtheid, en dan vooral in Vlaanderen en Brussel. Die gewesten behoren tot de dichtst bevolkte regio’s ter wereld, dus moet er water van een klein oppervlakte onder veel mensen verdeeld worden. Een dichtbevolkt land leidt ook tot veel asfalt, steen en gebouwen. Op deze oppervlakken blijft water liggen, waar het gedeeltelijk verdampt of anders snel afgevoerd wordt via de riolering. Terwijl het eigenlijk in de grond terecht zou moeten komen! ‘Droge landen’ als Afghanistan, Turkije en Egypte hebben een veel lagere bevolkingsdichtheid en hebben daardoor minder last van waterschaarste.

Naast een hoge bevolkingsdichtheid heeft België ook veel waterschaarste omdat we zo slecht scoren op vlak van hergebruik. Ongeveer 16 procent van het huishoudelijke afvalwater wordt niet opnieuw gebruikt. Dat is het gevolg van een ongunstige ruimtelijke ordening, Vlamingen wonen gemiddeld te ver uit elkaar wonen. Dat klinkt tegenstrijdig met onze grote bevolkingsdichtheid, maar in andere landen wonen mensen meer ‘geclusterd’, zoals in hoge flats. Wij Belgen doen meer aan lintbebouwing, waar iedereen een apart huis heeft aan een lange straat. Door de grotere afstanden tussen huizen worden nutsvoorzieningen zoals riolering en waterzuivering een stuk duurder.

 

Besparen

Er zijn veel manieren om water te besparen. Eén daarvan is een natuurlijk zwembad bouwen ipv een traditioneel.
Een traditioneel zwembad verbruikt evenveel of meer water als de rest van je huishouden.

Terwijl een natuurlijk zwembad 100% circulair water gebruikt.

Plassen in de douche

Het oorspronkelijke artikel kan je vinden:

https://www.onzenatuur.be/artikel/belgie-op-23ste-plaats-van-landen-met-meeste-waterschaarste

Hier staat als tip om te plassen in de douche, dat bespaart je 2500 liter water per jaar. Zo zie je maar dat ook kleine bijdragen kunnen helpen:)

DENK BEWUST DENK ZUUVR

GO ZUUVR

Maak een AFSPRAAKOntdek ons verhaal